W dniu 16 października Zosia Klinger, absolwentka klasy dwujęzycznej Omega (profil biologiczno-chemiczny), magister chemii na Uniwersytecie Adama Mickiewicza, doktorantka na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu, spotkała się z klasą Galia 2.
Podzieliła się swoimi zainteresowaniami naukowymi związanymi z owadami. Spotkanie rozpoczęła od przypomnienia, że zjawisko jedzenia owadów przez ludzi i zwierzęta sięga zamierzchłych czasów. Z części o entomofagi uczennice i uczniowie mogli dowiedzieć się, w których częściach świata na targach żywności można kupić skorpiona na patyku.
Następnie przybliżyła im temat „nowej żywności” i owadów gospodarskich, między innymi muchy czarnej (łac. Hermetia illucens), stosowanej w żywieniu zwierząt nie od dziś. Jej larwy są nie tylko doskonałym źródłem białka i tłuszczu, ale zawierają też wiele peptydów antydrobnoustrojowych.
Uczennice i uczniowie dowiedzieli się również o potencjale wykorzystywania peptydów pozyskiwanych z w/w larw jako niekonwencjonalnych antybiotyków, a także o wpływie hodowli tych owadów na środowisko naturalne i o ich roli w walce z chorobami odzwierzęcymi.
Nasza absolwentka zaprasza w imieniu Uniwersytetu Przyrodniczego na Dzień Otwarty w najbliższy piątek 18 października, aby zapoznać się z ofertą przyszłościowych studiów na tej uczelni.
Anna Matera-Klinger
Spotkanie z absolwentką MARCINKA (obecnie Uniwersytet Przyrodniczy)